top of page

Wat is creativiteit en hoe wakker ik het aan?

Bijgewerkt op: 28 mrt.

Vaak denken we bij creatieve mensen aan kunstenaars, schrijvers of muzikanten. Maar niet voor niets bestaat de term ‘creatief boekhouden’. Ook als je met financiën werkt, moet je soms even buiten de vaste regeltjes denken. En zo geldt dat voor ieder beroep. Ik geloof dan ook echt dat iedereen creatief is! Je hebt alleen de juiste mindset en tools nodig om dat aan te wakkeren.





Wat is creativiteit?


Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken of creëren. Een ‘ding’ kan ook een oplossing zijn voor een probleem. Belangrijk daarbij is dat je in staat bent om je oude manier van denken los te laten en je je dus flexibel opstelt.


Dat laatste is echt het aller- allerlastigste. Als je in een omgeving werkt waar alles altijd volgens vaste procedures gaat, is het moeilijk om dat los te laten en je eens helemaal uit te leven op een nieuwe werkwijze. Maar het is zeker niet onmogelijk…


Hoe kun je creativiteit stimuleren?


Deze vijf punten zijn in mijn beleving de beste tips om je creativiteit te laten vloeien.


1. Stel je oordeel uit

We lopen vaak vast in een creatief proces omdat we onszelf heel hard beoordelen. Ideeën die oppoppen krijgen meteen een ‘goed’ of ‘fout’ mee. Daardoor durf je ideeën niet te uiten (of heb je ze al afgeschoten voordat ze de ander bereiken). Dat is zonde! Jouw idee kan best wel eens goed zijn, óf een ander op een nieuw idee brengen. Het is dus belangrijk om in een creatief proces zo min mogelijk te oordelen.


2. Gebruik de ruimte

Al stilzittend achter een bureau of in een boardroom, kom je meestal niet tot de beste ideeën. Voor brainstormsessies is het veel beter om te staan in een grote ruimte. Het liefst eentje waar kleur is én ruimte om veel te tekenen op de muren (ramen zijn ideaal, net als grote whiteboards). Als we bewegen zijn we creatiever.


3. Ga voor een geleide en goed georganiseerde brainstormsessie

Met verschillende denk- en creativiteitstechnieken, kun je jezelf nog wel eens verrassen. Een goede facilitator maakt een programma met verschillende soorten technieken. De ene hectisch en met de groep, de andere individueel of juist met meer denktijd. Door deze technieken te combineren, kom je tot diverse oplossingen voor een probleem.


4. Ga wandelen! (Of douchen)

Merk je dat je niet meer vooruit komt in een creatief proces? Stop dan en neem afstand. Je herkent vast dat je onder de douche tot de beste ideeën komt (daar zijn hele boeken over geschreven). Door even de boel de boel te laten en een fysieke activiteit te doen, waarbij je niet te veel hoeft na te denken, gaan je hersenen onbewust aan de slag. Ze maken opeens verbindingen, die eerder niet mogelijk leken.


5. Krabbel en teken

Veel van ons zijn geneigd alles in tekst te willen vastleggen. Terwijl we al tekenend een creatieve tijdbom blijken te zijn. Zelfs al kun je niet tekenen (lekker oordeel van jezelf), je bent vast in staat om een poppetje, een huis en een tafel neer te krabbelen die anderen ook als zodanig herkennen. Door je ideeën in tekeningetjes met steekwoorden te vatten, word je écht veel creatiever. Probeer maar eens!


Ook eens proberen? Met de workshop Creativiteit & Brainstormen ontdek je in en uur dat ook jij het in je hebt!

bottom of page