top of page

5 Manieren om te dealen met die onzekerheid

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023

“Het is een fucking error in mijn hoofd!” riep één van mijn studenten eind vorig jaar. “Ik snap niets van dit proces, ik heb geen idee wat ik aan het doen ben.” Er volgde nog net geen zachte: ‘help’. Haar eindcijfer? Een 10 (!). Een dikke vette tien voor haar innovatieproject waarin ze zich afvroeg hoe ze in hemelsnaam haar computerverslaafde collega’s in beweging kreeg.


Innoveren is dealen met onzekerheid en dat is soms crap

Zo, dat is eruit.

Je hebt geen idee waar je heen gaat met je project. Je weet niet welke stappen je gaat zetten. En je weet ook niet wat het resultaat zou zijn. Behoorlijk lastig, zeker nu zoveel mensen het gevoel hebben dat ze geen fouten mogen maken.



Afbeelding: pixabay

5 Manieren om te dealen met die onzekerheid

  1. Heb vertrouwen in het proces Het is niet voor niets dat ‘de hele wereld’ opeens Design Thinkt. Het werkt. Door de stappen de volgen uit de methodiek kom je steeds dichter bij de oplossing voor jouw vraagstuk.

  2. Creëer een omgeving waarin je mag leren (niet falen: leren) Durf te falen, wordt vaak geroepen. Ik zeg liever, leer van je experimenten. Als iets niet werkt, heb je ontdekt dat iets niet werkt. Je hebt niet gefaald. Je kunt nu iets nieuws bedenken en uitproberen. Zo kom je steeds dichter bij de oplossing.

  3. Maak je stappen concreet (en hou ze klein) Eigenlijk komt deze tip uit de Getting Things Done-methodiek, maar ook in innovatie is hij zo belangrijk. Zeg niet ‘we moeten doelgroeponderzoek doen’, maar maak je volgende stap behapbaar. Spreek bijvoorbeeld af dat je een afspraak maakt met expert X.

  4. Deel waar je tegenaan loopt Ook innovatiecoaches lopen tegen dingen aan. Niet voor niets komen we in één van mijn huidige projecten (waarin we met 10 coaches 23 teams begeleiden) eens in de maand samen om te sparren, te spuien en te reflecteren.

  5. Vier je successen Wat zijn wij geneigd om onze voortgang in processen te bagatelliseren. Vooral die van onszelf. Benoem en vier je successen! Hang een vel op de muur met post-its waar je elk (mini)succes opschrijft. Trek een fles bubbels open als je een nieuw inzicht hebt (of als je die morrende collega hebt overtuigd dat je op de goede weg bent).

Waarom kreeg die student eigenlijk een 10?

Omdat ze was gaan vertrouwen in het proces. Ze volgde maar gewoon de voorgeschreven stappen die ze in de lessen kreeg aangereikt. Formuleer je probleem, doe onderzoek naar je doelgroep, verzin een oplossing, maak een prototype en test het. En repeat.


Elke week moest ik zeggen dat ze goed bezig was, want ze deed het gewoon. Ze volgde de stappen. En elke week werd ze enthousiaster. Ze ontdekte nieuwe dingen, verzon verschillende creatieve oplossingen, kreeg serieuze feedback van haar collega’s waar ze echt wat mee kon. Haar prototype werd steeds completer en paste steeds meer in de organisatie. En zo kwam ze tot een oplossing die écht toegesneden was op haar collega’s. Prachtig.







bottom of page