top of page

Google Design Sprint vs Hackathon

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022

Ze lijken enorm op elkaar, maar toch ook weer niet. De hackathon en Google Design Sprint zijn methodieken waarbij je je een van tevoren afgebakende tijd full focus op een case stort en aan het einde een prototype hebt. Maar wat zijn de verschillen? En wat zijn de voordelen van elke variant?

Even een opfrisalinea. De Google Design Sprint is een methodiek, ontwikkeld door -jawel- Google, waarbij je als team je vijf dagen buigt over een uitdaging of probleem. Vanaf nu noem ik dit de sprint, niet verwarren met de scrum-sprint of een hardloopactie. Een hackathon is een groter evenement waarbij verschillende teams een paar dagen aan verschillende uitdagingen werken, vaak binnen een thema. Aan het eind presenteert elk team zijn oplossing en is er een winnaar.


Ok, let the battle begin.




Ronde 1 - Team vs Netwerk


Een sprint vindt meestal plaats in een ‘sprinthok’ op kantoor, met mensen die je al kent. Tijdens een hackathon word je vaak in een willekeurig team geplaatst. Je leert daardoor nieuwe mensen kennen en krijgt andere inzichten. Ook buiten je team vindt er van alles plaats. Zo kunnen er expertgroepen klaar zitten om je vragen aan te stellen, of helpen andere teams om op je project te reflecteren of testpersonen te vinden. Of loop je opeens bij de koffieautomaat een mogelijke partner voor je project tegen het lijf.


Verruim je netwerk: Sprint vs Hackathon – 0-1


Ronde 2 - Methodiek vs chaos

‘I have no idea what’s going to happen, and I love it’. Dit zou zomaar de slogan kunnen zijn van een hackathon. Chaos alom. De organisatie biedt enige structuur met deadlines voor tussenopdrachten, maar hoe je daartoe komt is aan jou - als team. Een coach loopt rond om je op weg te helpen, maar is nooit helemaal van jou. En met een team aan mensen die je nog niet kent, is het vaak moeilijk om echt op gang te komen.


De sprint is strak georganiseerd. Er is een schema met wanneer je op welk punt moet zijn, er is een facilitator de structuur en voortgang in de gaten houdt en er is een Beslisser (met een hoofdletter B), die als het nodig is knopen doorhakt zodat het team weer verder kan.

Persoonlijk hou ik meer van die laatste aanpak. Het voorkomt stress en de methodiek zorgt ervoor dat ieder teamlid even goed aan bod komt. Waar bij een hackathon de grootste schreeuwer vaak het meest te zeggen heeft.


Kortom Sprint vs Hackathon 1-1


Ronde 3 - Zelfzorg vs go go go go

Hackathons zijn niet voor mensen die tussendoor nog iets anders willen doen (zeg: slapen of lekker koken). Doordat de methodiek ontbreekt, zwabberen teams alle kanten op en dat slokt tijd en energie. Je kunt eindeloos, tot diep in de nacht, doorgaan en dat gebeurt ook vaak.


De sprint is daarin veel resoluter. Met vaste start- en eindtijden, is er ook tijd voor ontspanning. Hoewel je hersenen in de avonduren waarschijnlijk door adrenaline toch overuren blijven maken, verwacht niemand dat je dan nog iets doet. Je kunt dus echt gewoon 's avonds gaan hardlopen of een drankje doen met vrienden. De sprint is intensief, maar het trekt je niet door het gaatje.


Zorg goed voor je mensen. Sprint vs Hackathon 2-1


Ronde 4 - Stakeholder vs investeerder

Het sprint-team bestaat vaak uit allerlei rollen uit de organisatie. Daar kan zomaar een directeur bij zitten die in de sprint volledig wordt meegezogen en er daarna persoonlijk voor zorgt dat het prototype verder wordt uitgewerkt. En zo niet, dan heb je aan het einde van je sprint een goed verhaal, met tests die aantonen dat je iets te pakken hebt waar de directie wel achter moet staan. Voor interne uitdagingen zijn sprints ideaal, je neemt meteen het hele bedrijf mee.


Maar: zoek je een investeerder in de buitenwereld, dan is een hackathon wellicht een betere optie. Je kunt een hackathon winnen (= pr) en vaak lopen er op de laatste dag mogelijke investeerders rond die op zoek zijn naar mooie nieuwe projecten en graag met je in gesprek gaan.


Deze ronde is het dus gelijkspel. Sprint vs Hackathon 3-2


Ronde 5 - Focus vs focus

En dan het paradepaardje. Focus vs focus. Want wat beide methodieken overeen hebben is de volledige focus van het team naar de uitdaging. Dat is top. Je komt binnen een paar dagen tot een prototype wat je daarna aan iedereen kunt laten zien. Daarmee voorkom je een hoop oeverloos gediscussieer. Iets waar ik zelf een enorme allergie voor heb. Na een sprint of hackathon heb je een getest prototype en kun je op basis van kwalitatieve en kwantitatieve data beslissingen maken. Je weet of je goud in handen hebt.


Een paar dagen vrijmaken in je agenda lijkt een forse investering, maar uiteindelijk is het tijdswinst. Ook hier gelijkspel. Sprint vs Hackathon (4-3)


Eindstand

De Sprint wint het in mijn ogen nipt (4-3) van de hackathon. Puur door de methodiek én gezondere vorm die het heeft voor de teamleden. Maar zoek je investeerders of wil je je netwerk uitbreiden, meld je dan vooral aan voor een hackathon. Van beiden krijg je energie, al zul je van de hackathon wat langer moeten bijkomen.

Zelf interesse in een Google Design Sprint, via Bureau Sprankel bied ik deze zowel online, offline of hybride aan. Interesse? Neem vrijblijvend contact op.


bottom of page