top of page

Human-centered design: zet mensen op één

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Human-Centered Design (HCD) draait om het ontwerpen van oplossingen voor menselijke problemen en onze beperkingen. De benadering lijkt erg op Design Thinking, maar er zijn kleine verschillen.

Fotocredits: Kelsey K on Unsplash

HCD is een aanpak waarbij de gebruiker centraal staat in het ontwerpproces. Welke psychologische processen spelen er? In welke context wordt je product of dienst gebruikt? Welke 'fouten' maken mensen?


Bijvoorbeeld: je wil dat middelbare scholieren gezonder gaan eten. We zijn vaak geneigd om voorlichting te geven en het daar bij te houden. Maar er zijn talloze radartjes waar je aan kunt sleutelen. Moeten we de schoolkantine anders inrichten, strikte regels invoeren of influencers grappige filmpjes laten maken. Je ziet dat HCD hier dus inspeelt op sociale beïnvloeding, context en authoriteit. Zo zijn er nog vele andere menselijke factoren die je kunt beïnvloeden.


De principes van HCD


Don Norman, een expert op het gebied van gebruikerservaring, formuleert vier principes van HCD die van belang zijn bij het creëren van effectieve en nuttige producten en diensten.



  1. Focus op de mensen die je product of oplossing gaan gebruiken en alle mensen daaromheen

  2. Vind het juiste probleem (bestrijd niet alleen de symptomen)

  3. Zie alles als een systeem waarin kleine kleine radartjes met elkaar verbonden zijn

  4. Voer kleine en simpele verbeteringen door.


Het verschil (en de overeenkomsten) met Design Thinking


Volgens diverse experts gaat Design Thinking meer over het proces en HCD over de eindgebruiker. Ook zou Design Thinking over het bedenken van iets nieuws gaan, wat je vervolgens met HCD steeds gebruiksvriendelijker kunt maakt.


Maar eerlijk: HCD en Design Thinking overlappen veel. Zo zetten beide benaderingen in eerste instantie de eindgebruiker centraal. Ook volgen ze beiden precies dezelfde stappen in het ontwerpproces.


Niet voor niets worden de termen veel door elkaar gebruikt. Bij Bureau Sprankel zien we de inzichten vanuit de HCD vooral als een toevoeging bij het bedenken en ontwikkelen van 'nieuwe dingen'. Want het is cruciaal om te kijken naar de context van je gebruikers, de motivatie om iets te gebruiken én of je oplossing ook leuk en aantrekkelijk is. Niet voor niets vormen de Human Centered Design-principes de basis voor vakken bij Toegepaste Psychologie (Saxion Hogeschool).


bottom of page