Creatief. Dat is toch diegene die ‘s avonds en kwasten erbij pakt en een landschapje schildert. Of die buurvrouw die haar eigen oorbellen maakt. Of die man die met de 3D-printer aan het prutsen is. Of… nou of jij!
Want ik geloof uit de grond van mijn hart dat iedereen creatief is. Ie-de-reen. Je moet alleen ‘even’ in het juiste sfeertje komen, de juiste tools hebben en je creatieve mindset aanzetten.
Want, wat is creativiteit eigenlijk?
Op één of andere manier denken we bij creativiteit vaak aan activiteiten die je met je handen doet, of waarvoor je naar de kunstacademie kan. Maar ook de boekhouder kan creatief…juist: boekhouden. En zo ook een docent die goed kan improviseren als hij zijn laptop is vergeten. En de wetenschapper die steeds weer nieuwe experimenten moet opzetten. Of de fysiotherapeut die een nieuwe behandeling verzint voor jouw specifieke rugproblemen.
Creativiteit wordt op verschillende manieren gedefinieerd. De gemene deler is over het algemeen dat creatieve mensen in staat zijn om nieuwe en waardevolle ideeën, concepten, of oplossingen te bedenken. Die ideeën hoeven dus niets met kunst of knutselen te maken te hebben.
Enkele aspecten die vaak terugkomen als we het hebben over creativiteit:
Originaliteit: ideeën zijn nieuw, origineel en onderscheidend van wat al bestond
Flexibiliteit: het vermogen om bestaande ideeën of concepten op onverwachte manieren te combineren
Probleemoplossend vermogen: creatieve mensen zijn in staat problemen op een unieke manier op te lossen
Ok, ik vind mezelf echt niet creatief. Hoe kan ik dat dan wel worden?
Nogmaals, ik ga ervan uit dat iedereen creativiteit in zich heeft. Alleen, het moet er wel uitkomen. Dat lukt meestal niet als je achter je computer zit in een saaie werkkamer zonder mensen om je heen.
Hoewel we graag euraka-momenten ervaren, ontstaan ideeën nooit zomaar. Een creatief idee ontstaat omdat je hersenen bepaalde verbindingen leggen. Deze dwarsverbanden ontstaan bijvoorbeeld tijdens een gestructureerde brainstormsessie. Of wie weet wel daarna onder de douche, als je onbewuste ermee aan de slag gaat.
Om je creativiteit te stimuleren kun je een aantal dingen doen:
Wees nieuwsgierig: moedig jezelf aan om nieuwe dingen te verkennen en te blijven leren. Experimenteer bijvoorbeeld met een nieuwe technologie of ga op onderzoek uit als je een probleem wilt verkennen. Alle informatie en kennis die je opdoet, kunnen je later helpen om dwarsverbanden te leggen.
Ga brainstormen: organiseer gestructureerde brainstormsessies waarmee je jezelf uitdaagt om tot gekke ideeën te komen. Al deze gekkigheid leidt uiteindelijk tot een bruikbaar idee. Bij een goede brainstormsessie loop je naar buiten met daadwerkelijk goede oplossingen.
Vermijd perfectionisme: zeker als je net op een nieuw idee zit te broeden. Perfectionisme is killing, voor elke vorm van creativiteit..
Werk samen! door samen te werken en te brainstormen met verschillende type mensen (qua achtergrond, cultuur, competenties etc), kom je tot veel meer nieuwe ideeën.
Gedraag je al een kind: het kind dat wil leren, dat dingen uitprobeert, valt en weer opstaat. Door speelsheid in je werk te integreren (al is het alleen al tijdens creatieve sessies) ontstaan zo veel meer ideeën.
Let op de omgeving: in een strak wit geverfde vergaderzaal met boardroomopstelling komen minder goede ideeën boven dan in een tot strand omgebouwde hotelkamer (ja, ze bestaan). Iets ertussenin is ook goed natuurlijk.
Sta en beweeg: zittend aan een tafel zijn we toch minder creatief dan als we vrij kunnen bewegen. Test het maar eens.
Ga eens flink mijmeren: heb je veel informatie tot je genomen? Ga eens flink dagdromen, douchen, maak een fietstocht of maak het huis schoon. Op dat soort momenten ontstaan opeens de beste ideeën. Heb je toch een soort van euraka-gevoel.
Boek een creatieve sessie
Tijdens een creatieve sessie helpt een facilitator om tot originele oplossingen te komen voor een probleem. Je krijgt tijdens zo’n sessie ook verschillende tools (oefeningen) aangereikt die je in de juiste denkstand (mindset) zetten.
Bureau Sprankel biedt een creatieve sessie van drie uur aan waarbij je gaat brainstormen en tegelijkertijd leert brainstormen. We gaan aan de slag met een probleem of uitdaging uit jullie werkomgeving en lopen daadwerkelijk met goede oplossingen naar buiten. Tegelijkertijd geven we inzicht in hoe een brainstormsessie op te bouwen en welke oefeningen je allemaal kunt gebruiken?
Interesse? Neem contact op met Marije
Comments